Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Wortelzaad (peen) - etherische olie en gebruik     (Karottensamen)

Botanische naam      
Daucus carota
Familie                         
Umbelliferae - schermbloemigen
Geurprofiel                   
warm, zoet, balsemachtig, aardeachtig
Noot                             
Basisnoot
Element                      
Aarde / Vuur

Inhoudsstoffen

50 % Sesquiterpenolen, 15 % Sesquiterpenen, Monoterpenen, Monoterpenolen, Phenylethers, Esters en overige.

Winningmethode

Waterdampdestillatie van het zaad.

De etherische olie wordt uit de wilde wortel gewonnen, die uit de in16de en 17de eeuw stamt, waaruit de ons bekende oranjegekleurde wortel geteeld werd.

Geurthema

“Terug naar je wortels” luidt zijn boodschap. Warm en zacht omringt de wortelgeur ons geplaagd zenuwkostuum met rust, ontspanning en geborgenheid. Daarbij laat hij wonderbaarlijk geurende kruidenweiden en lome zomermiddagen aan onze gedachten voorbijtrekken. Zo kunnen wij weer bij ons middelpunt komen en stress en hectiek achter ons laten. Wortel kan echter nog meer: hij geldt van oudsher als een afrodisiacum en als Bugs Bunny vergenoegd op zijn wortel kauwt, is dat een afspiegeling van de oeroude associatie van het konijn en de wortel die sinds mensenheugenis de seksuele potentie en vruchtbaarheid belichaamt. Daarom vindt men wortelzaad in liefdeselixers en parfums, maar ook de zogende moeder kent de stimulerende werking op de melktoevloed.

Werking van de etherische olie wortelzaad

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen zijn de sesquiterpenolen. Sterk sesquiterpenoolhoudende oliŽn zijn zeer huidvriendelijk en erg stimulerend op de psyche.

Wortelzaad is een geweldig en verzorgend tonicum voor de huid. Vooral bij een droge, rimpelachtige en rijpe huid verbetert hij de elasticiteit en hydrateert. Het is een ingrediŽnt in veel verzorgingsproducten omdat hij de huid versterkt en verjongt. Dankzij zijn reinigende werking heeft hij zich ook bij huidonzuiverheden en acne bewezen. En omdat wortelzaadolie geen caroteen bevat, kan hij de huid niet oranje laten verkleuren.

Wortelzaad telt tot de afrodiserende oliŽn, waarvan de geur zich aan de mensenhuid verbindt en daardoor zekerheid, geborgenheid en warmte schenkt. Ook werkt hij direct in op de hormoonhuishouding en geeft in samenwerking met ylang ylang, jasmijn, scharlei, sandelhout en geranium verleidelijke en erotische mengsels.

Psychische werking

Met wortelzaad kunnen we ons eigen middelpunt terugvinden en stress en de hectiek van de dag achter loslaten. Stresshormonen worden verminderd en zo worden ook nervositeit en overbelasting een halt toegeroepen. Vooral bij spanningshoofdpijn door stressgerelateerde omstandigheden is hij zeer werkzaam. Opgekropte emoties, zoals ergernis en woede kunnen vervliegen en sereniteit en rust komen daarvoor in de plaats.

Speciaal bij mensen die aan stemmingswisselingen onderhevig zijn, helpt hij aan meer aanpassingsvermogen. Mensen die erg gevoelig zijn en zich psychisch gekwetst voelen, geeft hij zekerheid, geborgenheid en laat hen weer uit hun schulp tevoorschijn komen. Bij kinderen en jongeren helpt hij echter zelfverzekerder te worden en schenkt hij meer zielsrust wanneer het tot problemen op de crŤche of op school leidt.

Wortelzaad trekt zacht uit psychische diepten en verlicht de ziel. De geur laat ontspannen, afschermen en onze zintuigen weer inschakelen. Het is een zinnelijke olie, die ons ook weer tot de wortels van onze levens- en zinnenvreugde leidt. Het is een erg zachte etherische olie, waarmee we ons in crisistijden weer bewust kunnen worden van onze zintuigen en het leven ook in zware tijden nog zijn sensuele kant afdwingen kunnen.

Spirituele werking

Wortelzaad is een lichtbrenger voor ziel en geest. Zijn lichtenergie en zonnige karakter laten zelfs in donkere tijden de ziel stralen en geeft warmte en geborgenheid. Hij voert terug tot onze wortels en schenkt ons een scheppende kracht. Daarbij werkt hij vooral in op de onderste ledematen en kan aanzetten tot het loslaten van een onbewust negatieve houding ten opzichte van onze seksualiteit.

Aromatische mengsels ter welbevinden

Geurlampje

Mengt goed met citrus- kruiden- en houtoliŽn.

Bugs Bunny

2 druppels grapefruit (Citrus paradisi)
1 druppel geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
1 druppel wortelzaad (Daucus carota)

Baden

Lichtenergie

2 druppels scharlei (Salvia sclarea)
1 druppel mimosa (Acacia decurrens)
2 druppel wortelzaad (Daucus carota)
1 druppel amyris (Amyris balsamifera)
in Ĺ beker room oplossen en aan het badwater toevoegen

Lichaaams- en massageolie

Lichtzegen

2 druppels venkel zoet (Foeniculum vulgare dulce)
1 druppel Turkse roos (Rosa damascena)
2 druppels Lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
1 druppel Johanneskruid (Hypericum perforatum)
1 druppel wortelzaad (Daucus carota)
in 50 ml zoete amandelolie

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Wortelzaad-Olie kopen in Satureja-Shop

KarottensamenŲl 5 ml

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]