Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Wierook - etherische olie en gebruik     (Weihrauch)

Botanische naam     
Boswellia sacra – Arabische wierook
Boswellia serrata – Indische wierook
Familie                          
Burseraceae - Balsemachtigen
Geurprofiel                     
vol, balsemachtig, zoet, met een frisse hartnoot – Arabische wierook
Indische wierook is in geur wat frisser, harsachtiger en citroenachtiger.
Noot                              
basisnoot
Element                       
vuur / lucht

Inhoudstoffen

75 % monoterpenen, sesquiterpenen, monoterpenolen, sesquiterpenolen en ketonen.

Winningmethode

Waterdampdestillatie van het hars

Over de rookplant wierook kunt u lezen in de encyclopedie der rookplanten.

Geurthema

Over wierook zijn de meningen verschillend: men houdt ervan of niet! Helaas stamt de negatieve geurbeleving meestal uit herinneringen aan kerkmengsels, die vaak niet de allerbeste wierookkwaliteit hebben. Wierook laat de gedachten tot rust komen en helpt bij mentale uitputting. Hij verdiept en verlangzaamt de ademhaling, zodat men gemakkelijker in een meditatieve toestand komt. Daardoor verbindt men hem aan heel veel spirituele waarden. We kunnen het goddelijke in ons en de verbindingen met al het goddelijke buiten het menselijk wezen herkennen. Op het gebied van de kosmos zijn we een klein, maar belangrijk radertje. Zijn geur laat ons met dat deel van onze geest in contact komen, dat eeuwig goddelijk is.

Gebruik van de etherische olie Wierook

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen van wierook zijn de monoterpenen. Sterk monoterpeenhoudende oliŽn veroorzaken sterke huidprikkels en kunnen in hoge concentraties leiden tot huidirritaties. Daarom moet, vooral bij een gevoelige huid, wierook slechts in een basisolie opgelost worden of in een mengsel met andere etherische oliŽn (het beste in combinatie met mirre) gebruikt worden.

Wierook behoort in verkoudheidstijden tot een van de nuttigste etherische oliŽn. Hij heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vermindert hoestaanvallen en versterkt het immuunsysteem.

In huidverzorgingsmiddelen helpt wierook bij een droge, geÔrriteerde en rijpe huid. Hij stimuleert de cel- en weefselgroei, verlevendigt, geeft de rijpere gezichtshuid zijn elasticiteit terug en vertraagt rimpelvorming.

Psychische werking

Het hoofdwerkingsgebied van wierook ligt op het psychische vlak. Hij versterkt de weerstandskracht, bevordert het zelfvertrouwen, is opbeurend en geeft weer levensvreugde- en –kracht.

De noradrenalineproductie kan gestimuleerd worden. Noradrenaline is een chemische boodschapperstof (neurotransmitter) die activeert, stimuleert en lichaam en geest prikkelt. Een verlaging van het noradrenalinegehalte leidt tot besluiteloosheid, traagheid en verminderde weerstand.

Wierook kan ook de dopamineproductie stimuleren. Dopamine is een chemische boodschapperstof die in beweging zet, de geestelijke balans herstelt en zacht uit de diepte trekt.

Mensen, bij wie de gedachten blijven rondmalen en daarom niet goed slapen kunnen, helpt wierook de gedachten tot rust te brengen en helpt zo bij het inslapen. Hiervoor doet men 1 ŗ 2 druppels wierook op een geursteentje.

Bij lichamelijke en mentale uitputting helpt hij weer door te ademen en los te laten. Voor mensen van wie teveel gevraagd wordt en zich snel uit het veld laten slaan, is hij een grote hulp. Bij angstgevoelens en wisselende stemmingen, vermindert hij spanningen en nervositeit. Voor een snelle hulp doet men 1 ŗ 2 druppels wierook op een zakdoek en inhaleert. Hij kalmeert, ontspant, geeft zelfvertrouwen en montert de geest op.

In hectische en stressvolle tijden bevordert wierook de concentratie, schenkt kracht en energie en vertrouwen in eigen kunnen. In situaties, die door ergernis, woede, kwaadheid en een teveel adrenaline gedomineerd wordt, laat hij deze emoties verminderen en schenkt sereniteit.

Spirituele werking

Wierook laat ons openstellen voor het transcendente. Hij is een bemiddelaar tussen de werkelijke en de fijnstoffelijke wereld en staat over het algemeen voor spiritualiteit. Bovendien laat hij ons duidelijkheid en helderheid zien in de eenvoudigste handelingen en het goddelijke in ons onderkennen.

Hij bezit het vermogen de adem te verdiepen en te vertragen, waardoor lichaam en geest gemakkelijker in een meditatieve staat komen. Deze werking is positief voor alle soorten van meditatie. Hij opent ons eveneens voor de spirituele en innerlijke boodschappen en visioenen die gidsen, meesters of engelen ons aanbieden.

Hij zet ons eveneens aan, het verleden los te laten en de eerste stappen naar eigen ontwikkeling en rijpheid te zetten. Zo kan hij behulpzaam zijn voor mensen die zich vastklampen aan gebeurtenissen uit het verleden, zodat ze zich niet meer bekommeren om hun huidige situatie.

Wierook werkt op de basis- en schedelchakra en helpt ons de eenheid van lichaam en geest te begrijpen. De verbinding tussen basis- en schedelchakra herinnert ons eraan, dat de chakra-energie een cyclus vormt. Geest en materie zijn niet gescheiden, maar deel van een groter geheel. We kunnen het goddelijke in ons en de verbinding tussen al het goddelijke buiten ons wezen beleven.

Aromamengsels ter welbevinden

Geurlampje

Wierook combineert goed met mirte, mirre, tonka, ceder, ciste roos, styrax, citrus-, bloemen- en coniferenoliŽn.

Het gezang van de eeuwigheid beluisteren

1 druppel koriander (Coriandrum sativum)
2 druppels Arabische wierook (Boswellia sacra)
1 druppel mirre (Commiphora molmol)
1 druppel Turkse roos (Rosa damascena)

Baden

Sfinx

2 druppels wierook (Boswellia sacra)
2 druppels amyris (Amyris balsamifera)
1 druppel sinaasappelbloesem absolue (Citrus aurantium ssp. aurantium)
2 druppels limoen (Citrus medica)
in 1/2 beker room emulgeren en aan het badwater toevoegen.

Lichaams- en massageolie

Zijderoute

1 druppel Arabische wierook (Boswellia sacra)
2 druppels geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel ciste roos (Cistus ladanifer)
1 druppel nardus (Nardostachys jatamansi)
1 druppel kardamom (Elettaria cardamomum)
in 50 ml zoete amandelolie

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Wierook-Olie kopen in Satureja-Shop

Weihrauch arabisch 5 ml

Weihrauch (Olibanum) bio 2 ml

Weihrauch indisch 5 ml

Weihrauchhydrolat 50 ml ohne Alkohol

Weihrauchsalbe bio 30 ml

Weihrauch Somalia 10 g

Weihrauch Somalia 20 g

Weihrauch indisch 10 g

Weihrauch indisch 20 g

Weihrauch Oman 10 g

Weihrauch Oman 20 g

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]