Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!      

 

Sinaasappel - etherische olie en gebruik     (Orange)

Botanische naam
citrus sinensis
Familie
Rutaceae – ruitgewassen
Geurprofiel
fruitig-fris, warm, zoet
Noot
Topnoot
Element
Lucht/vuur

Inhoudsstoffen

80- 95% monoterpenen, sequiterpenen, monoterpenolen, fenolen en ketonen

Winningmethode

Koude persing van de schil. Uit 2.000 sinaasappels wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

Geurthema

Sinaasappelbomen  stammen oorspronkelijk uit China en worden daar sinds meer dan 2000 jaar gecultiveerd. Ze hebben pas later hun weg  hierheen gevonden. Pas in 1520 kwam de bekende soort “Valencia-sinaasappel” via de Portugezen naar ons toe. Haar aangename geur geeft ons rust, levensvreugde en energie. Ze laat ons de toekomst optimistisch bekijken, verwarmt en harmoniseert de ziel. Maar ze bevordert ook de zintuigelijke ervaring en de acceptatie van het vrouwelijke deel van ons. Zo nodigt ze uit om het leven van de zonnige kant te bezien en de wereld te omarmen.

Let op

De olie kan bij zonlicht irritatie veroorzaken op de gevoelige huid.

Gebruik van de etherische olie van Sinaasappel

Lichamelijke werking

De belangrijkste inhoudsstoffen van de sinaasappel zijn monoterpenen, die sterke huidprikkels teweeg kunnen brengen  en  in hoge dosering  huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarom moet, vooral bij een gevoelige huid, sinaasappel altijd in een basisolie opgelost worden of in een mengsel met andere oliŽn (het beste in combinatie met lavendel fijn) worden gebruikt.

Sinaasappel wekt de eetlust op en bevordert de vertering. Ze bezit een krachtige en stimulerende werking op het maag-darmkanaal. Door ziekte of therapieŽn komen vaak verminderde eetlust- en verteringsproblemen voor.

Maar ook verandering van voeding of etenstijden, verandering van omgeving, verdriet en zorgen kunnen tot voedingsproblemen leiden.

Hiervoor kan men een buikmassage met sinaasappel  geven. Voor het uitvoeren van een buikmassage doet men de massageolie in de handen en verdeelt het gelijkmatig over de buik. Men masseert met beide handen, zacht cirkelend met de klok mee.

Ze versterkt de afweer ter preventie van griep. Bij hoest en verkoudheid is ze een goede toevoeging in een verkoudheidsmengsel. Sinaasappelolie werkt ontstekingsremmend en reguleert voorzichtig  de slijmproductie.

Sinaasappel bevordert de doorbloeding , stimuleert het regeneratievermogen van de huid en de lymfestroom. Ze maakt de huid gladder, ondersteunt de ontgifting en  draineert het weefsel. Daarom heeft ze in cellulitismengsels haar dienst bewezen. Men kan het erg goed toevoegen aan een verzorgingsmengsel voor een droge, geÔrriteerde en onzuivere huid.

Sinaasappel is een mooie wellnessgeur voor saunabezoek. Hiervoor doet men 1- 2 druppels etherische olie in de opgietlepel. Saunabezoeken zijn bijzonder geschikt voor preventie van verkoudheidsklachten, omdat ze de immuniteit versterken.

Psychische werking

Het belangrijkste gebruik van sinaasappel is op het psychische vlak. Ze versterkt de weerstandskracht, bevordert het zelfvertrouwen, montert sterk op en geeft weer levens-vreugde en kracht. De noradrenaline productie kan gestimuleerd worden. Noradrenaline is een chemische boodschapper (neurotransmitter) die activeert, stimuleert en lichaam en geest opwekt. Het dalen van de noradrenalinespiegel leidt tot opstartproblemen, traagheid en immuniteitsproblemen.

Sinaasappelolie kan ook de dopamineproductie stimuleren. Dopamine is een chemische boodschapperstof die mobiliseert, het evenwicht herstelt en zacht uit een psychische dieptepunt trekt.

Bij innerlijke onrust en slaapstoornissen als gevolg daarvan, helpt sinaasappel dit patroon te doorbreken en bevordert een verkwikkende slaap. Hiervoor doet men 1 – 2 druppels sinaasappelolie op een geursteentje.

In  tijden  van stress en hectische tijden geeft sinaasappelolie weer gemoedsrust, vreugde en vrolijkheid. Ze trekt zacht uit een psychisch dal en lost angsten en  een tekort aan zelfvertrouwen zacht op. Ze geeft weer ruimte aan creativiteit en harmoniseert verschillende stemmingen, als er veel mensen in een ruimte verblijven. Daarbij laat ze ingesleten werk- of levensprocessen herkennen, zodat men met nieuwe ideeŽn nieuwe paden kan betreden.

Haar stemmingsopwekkende geur  versterkt de ik-kracht, het zelfbewustzijn en de levenslust. Vooral bij mensen die vaak verkrampt en angstig zijn, geeft ze intuÔtie en humor, om over belangrijke  situaties te kunnen lachen. Daardoor lossen spanningen vaak al op en kan men in veel situaties zelfbewuster optreden.

Spirituele werking

Sinaasappel laat ons opfleuren en halt houden en schenkt weer vreugde voor de kleine momenten van het leven. Ze geeft ons stabiliteit en zekerheid in alle crisissituaties. Sinaasappel lost alle psychische kwetsuren en shocks op een zachte manier op . Het is haar sterke punt alle dagelijkse handelingen met een dosis humor en vreugde uit te voeren. Maar ze laat ons ook de vrouwelijke aspecten integreren en zo het mannelijke  en vrouwelijke deel in ons samensmelten.

Aromamengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Sinaasappel vermengt zich goed met alle etherische oliŽn

Exotica

2 druppels sinaasappel (Citrus sinensis)
1 druppel Korianderzaad (Coriandrum sativum)
1 druppel jasmijn ( Jasminum grandiflorum)
1 druppel sandelhout (Santalum album)

Baden

2 druppels sinaasappel (Citrus sinensis)
2 druppels geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel mimosa 50% (Acacia dealbata)
2 druppels cacaoextract (Theobroma cacao)
aan een Ĺ beker room toevoegen en in bad doen

Lichaams- en massageolie

Sari

2 druppels sinaasappel (Citrus sinensis)
1 druppel kardamom (Elettaria cardamomum)
1 druppel roos, Turkse (Rosa Damacena)
1 druppel vanille (Vanilla planifolia)
1 druppel honingraat 50%
 in 50  ml. amandelolie zoet

Aromakeuken

Sinaasappel gaat goed samen met engelwortel, anijs, Bay, kardamom, honing, gember, cacao, koriander, lavendel, lemongrass, melisse, kruidnagel, vanille, jeneverbes, kaneel en alle citrusoliŽn.

Ze past in koude gerechten, antipasti, salades, asperges, witlof, zoete rijst, gevogeltegerechten, groentegerechten, hartige en zoete dips, nagerechten, ijs , pudding, glŁhwein, cocktails en limonades.

Om op smaak te brengen doet men 1 druppel sinaasappelolie in room (of zure room, olijf- of zonnebloemolie), mengt  dit en voegt het toe aan het eten. Heel voorzichtig doseren!

Sinaasappel-lemengrass-zout

6 druppels sinaasappel (Citrus sinensis)
2 druppels lemongrass (Cymbopogon flexuosus)
in 50 g. zout druppelen.

De etherische olie doet men in een pot met schroefdeksel, sluit het af en draait het glas zo lang, tot de glaswand volledig  bevochtigd is. Daarna doet men 50 gr. zout in het glas en schudt krachtig. Men laat het zout nu enige dagen rusten en schudt het heen en weer. Na twee weken kan het gebruikt worden. Het kan goed aan sausen, dips, vleesgerechten, salades en groente worden toegevoegd.

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

 

Alraunelinie

Sinaasappelolie kopen in Satureja-Shop

Blutorange bio 5 ml

Blutorange bio 10 ml

Blutorange bio 50 ml

Orange bio 5 ml

Orange bio 10 ml

Orange bio 50 ml

 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]