Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Sandelhout - etherische olie en gebruik     (Sandelholz)

Botanische naam   
Santalum album
Santalum austro-caledonium
Familie                          
Santalaceae - Sandelhoutgewassen
Noot                            
Hart/basisnoot
Element                       
Aarde/vuur

Geurprofiel

Alleen sandelhout uit India bezit de zijdeachtig-warme, balsemieke en exotisch-zoete houtgeur. Sandelhout uit Nieuw CaledoniŽ mist die warmte en diepte volkomen, en hij heeft een uitgesproken frisse houtnoot. Australisch sandelhout, dat deze warmte wel bezit, komt echter niet in de buurt van die van Indisch sandelhout.

Inhoudstoffen

90 % sesquiterpenolen, sesquiterpenen

Winningmethode

Waterdampdestillatie van het fijngehakte hout (uit de spanen van het kernhout en de wortels). Uit 29 kg. hout wordt 1 liter olie gewonnen. Als nevenproduct wordt sandelhouthydrolaat gewonnen.
Echt sandelhout is een zeldzame kostbaarheid want het bezit ervan, de handel met, en de opslag van sandelhout en sandelhoutproducten, worden aan wettelijke regels van de Indische regering onderworpen. De jaarlijkse productie van Indisch sandelhout ligt op ca. 1.000 ton. Dat klinkt weliswaar heel veel, maar men moet zich ervan bewust zijn dat de hoeveelheid aan verkochte wierookstaafjes, parfums (bijna 80% van alle wereldverkoop bevat helaas een synthetische sandelhoutgeur), houtproducten en etherische oliŽn die Indische jaarproductie grotendeels overschrijdt.

Een kwalitatief hoogwaardige sandelhoutolie wordt alleen uit bomen gewonnen die minstens 30 jaar oud zijn. Zo schrijft Jasir S.Chana in zijn artikel “sandelhoutolie – hoe kwaliteit geproduceerd wordt” in het aromatherapietijdschrift Forum Essenzia (uitgave houtoliŽn, blz. 6): “de etherische olie onderscheidt zich in vier kwaliteitsfases: unbranded oils (merkloze olie), branded oils (merkoliŽn), Agmark (verbetere merkolie) en Mysore (Mysorekwaliteit). De merkloze olie wordt in de Indische parfum- en cosmetische industrie gebruikt. De merkolie wordt zowel in India verwerkt alsook geŽxporteerd. De Agmark sandelhoutolie wordt bijna alleen maar geŽxporteerd met de garantie dat hij de Indische norm uit 1952 benadert en uit ten minste 90% santalolen bestaat. De Mysore sandelhoutolie wordt alleen door de staatsdestilleerderijen in Mysore en Shimoga geleverd”. Wanneer er “Mysore” op het etiket staat – wat intussen bij klanten een begrip is -, wil dit nog niet zeggen dat het ook om een uit Mysore afkomst product handelt.

Een andere Indische specialiteit is de winning van attars: een geheime tip voor verleiden en verleidt worden. Attars zijn destilleermengsels van bloemenoliŽn, zoals osmanthus, roos, jasmijn of tuberoos op sandelhout. Kostbare bloesemoliŽn worden meer uit zuinigheidsoverwegingen op sandelhout gedestilleerd om de opbrengst te verhogen. Dat klinkt weliswaar minderwaardig, maar er ontstaat een bloemenolie/houtoliemengsel dat afrodisereert, licht high maakt en sensualiteit aanmoedigt.

Over de rookplant sandelhout kan in de encyclodepie der rookplanten lezen.

Vervalsing

Er is nauwelijks een geur die zo vaak vervalst wordt aangeboden als sandelhout. Want er is een hele rij houtoliŽn die simpelweg als sandelhout bestempeld worden. De bekendste vertegenwoordiger is de Amyris balsamifera, aangeboden als “West-Indische sandelhout”. Er bestaat geen Nederlandse naam voor deze plant en ze stamt van de West-Indische eilanden, die echter niet voor de kust van India, maar in de CaraÔben liggen. Hij behoort botanisch tot de ruitgewassen en is met zijn geur en werking beslist niet met sandelhout te vergelijken.

Geurthema

Sandelhout is een begrip in de geurenwereld van India en behoort tot de sensueelste en spiritueelste geuren der wereld. Hij werd al uitvoerig in de oudste Sanskrietliteratuur besproken; in het zinnelijke Hooglied van Salomon genoemd en werd al in 1.700 v. Chr. naar Egypte geŽxporteerd. Zo werd er op het begeerde hout al in 300 v. Chr. belasting en tol op geheven. Vandaag de dag is het nog steeds een begeerde en zeldzame kostbaarheid gebleven. Want er is nauwelijks een andere geur bij machte ons hart te openen, in sensuele en erotische stemming ons genot te verhogen en onze fantasie vleugels te geven. Maar zijn warme, zijdeachtige en diepe geur kan nog meer: hij opent onze geest voor meditaties, laat ons een pas op de plaats maken en kan ons derde oog openen. Niet voor niets is het de geur van de tantra’s, die de kracht van de Kundalini-slang verwekken kan. Hij bevindt zich in de wortelchakra, dus in het bekken van de mens en door zijn ontwaken, worden de afzonderlijke chakra’s en energiecentra gelijktijdig geactiveerd en wanneer hij zich van onder naar boven kronkelt, voert hij tot verlichting en extase.

Werking van de etherische olie sandelhout

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen van sandelhout zijn de sesquiterpenolen. Sterk sesquiterpenoolhoudende oliŽn zijn bijzonder huidvriendelijk en stimulerend op de psyche.

Sandelhout kan aan alle hoofdmengsels toegevoegd worden. Hij is ontstekingsremmend, vermindert de jeukprikkel en is behulpzaam bij cellulitis.

Omdat sandelhout hormoonachtige inhoudstoffen bezit, is hij werkzaam bij overgangen menstruatieklachten. In samenwerking met andere oliŽn die op de hormoonhuishouding werken, zoals ylang ylang, scharlei, jasmijn of geranium, verkrijgen we geurige en ook erotische mengsels. Sandelhout kan de hormonale balans in het lichaam weer herstellen.

Een buikmassage werkt hier het beste. Daardoor wordt de doorbloeding en de darmwerking bevorderd en kramp verdwijnt. Om een buikmassage uit te voeren, doet men massageolie in de handen en verdeelt het met beide handen gelijkmatig over de buik. Men masseert met beide handen, zacht circulerend met de klok mee.

In India is sandelhout van oudsher een begerenswaardig afrodisiacum. Hij geldt als seksueel bijzonder opwindend, geeft de fantasie vleugels en heeft een feromoonachtig karakter. Ook is hij geschikt voor mensen met seksuele problemen omdat het vaak het resultaat van stress en angst is. De geur van sandelhout herinnert aan andostenol, een stof die in okselzweet van mannen zit en het imiteert menselijk intieme geuren. Op deze manier geeft sandelhout zijn erotische signalen door. Sandelhout wordt op tantrische scholen ter transformatie van de seksualiteit gebruikt. Hij moet de Kundalini-slang wekken en hem met het centrum van de hoogste Verlichting verbinden.

Psychische werking

Sandelhout is een heel zacht middel om emoties zoals ergernis, woede en kwaadheid terug te dringen. Hij voert weer terug in het eigen middelpunt en beurt de ziel op, brengt de zenuwen tot rust en versterkt ze. Hij regelt de overmatige vorming van stresshormonen (catecholamines), zodat de circulatie en zenuwstelsel weer in evenwicht komen

Veel stressgerelateerde problemen, die niet door fysieke aanleidingen veroorzaakt worden, zoals onderlichaam-, hart- en bloedsomloop- en huidproblemen worden door sandelhout verlicht. Hier is een buikmassage het meest effectief.

Door zijn warme en zijdeachtige geur schenkt hij warmte, geborgenheid, kalmeert en harmoniseert. Zo kan men zich in stressachtige en hectische tijden losmaken van emotionele spanning en van de sensuele ogenblikken en ontspannende momenten genieten.

Hij verzacht geprikkelde zenuwen en schenkt gevoelige zielen warmte en geborgenheid, zodat men zich beschermt en omhult voelen kan. De gevoelens worden in evenwicht gebracht en de zinnen geprikkeld, zodat emotionele diepten, depressieve stemmingen en teleurstellingen verlicht worden.

Bij angstaanvallen en emotionele schommelingen verminderd sandelhout de spanning en de nervositeit. Voor een snelle hulp doet men 1 druppel sandelhout op een zakdoek en inhaleert. Hij kalmeert, ontspant, schenkt zelfvertrouwen en montert de geest op.

Zijn stemmingsverhogende en inspiratiebevorderende werking stimuleren de creativiteit en geeft de fantasie een boost. Hij ondersteunt door zijn sensuele uitstraling alle creatieve en scheppende processen.

Spirituele werking

Sandelhout belichaamt de stroom van het leven en zet weer veel in gang wat gestagneerd of verborgen lag. Weer in zijn levensstroom te vloeien en alle blokkades te overwinnen en achter zich te laten, is zijn boodschap. Hij verbindt alle chakra’s en bindt ze samen tot een heilzame stroom van helende energie.

Hij wordt bij Indische yoga gekoppeld aan de wortelchakra, dus de zetel van de voortplantingsorganen en de seksualiteit; evenals de bovenste, achtste chakra, de zetel van de hoogste wijsheid en verlichting (die zich buiten het lichaam, een eind boven het hoofd bevindt). Daarom wordt hij ook als de geur der hoogste verlichting omschreven, die het charisma van de mens het dichtst benadert, die alle verwikkelingen overwonnen heeft. Zo helpen energetische massages met sandelhout de tegenpolen te verbinden en de communicatie over en weer tussen de chakra’s te bevorderen.

Aromamengsels ter welbevinden

Geurlampje

Mengt zich goed met alle etherische oliŽn.

Kyara

1 druppel hyssop (Hyssopus officinalis)
1 druppel lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
1 druppel geranium (Pelargonium graveolens)
2 druppels sandelhout (Santalum album)

Baden

Scheherazade

2 druppels bergamot (Citrus bergamia)
1 druppel champaca absolue (Champaca Michelia)
1 druppel frangipani absolue 50 % (Plumeria acutifolia Poir)
2 druppels sandelhout (Santalum album)

Lichaams- en massageolie

In de tuin van Semiramis

2 druppels limoen (Citrus medica)
1 druppel narcis absolue (Narcissus poeticus)
1 druppel jasmijn (Jasminum grandiflorum)
1 druppel honingraat
2 druppels sandelhout (Santalum album)
in 100 ml jojobaolie

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Sandelhout-Olie kopen in Satureja-Shop

Sandelholz Indien 10 % 5 ml

Sandelholz Indien 100 % 5 ml

Sandelholz Neukaledonien 100 % 5 ml

Sandelholz Australien bio 10 % 5 ml

Sandelholz Australien bio 100 % 2 ml

Sandelholzhydrolat 100 ml ohne Alkoholanteil

Sandelholzpulver 10 g

Sandelholzchips 15 StŁck

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]