Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!      

 

Rhododendron - etherische olie en gebruik         (Rhododendron)

Botanische naam
Rhododendron anthopogon
Familie
Ericaceae-heidegewassen
Geurprofiel
aromatisch, fris-kruidig
Noot
Hart/basisnoot
Element
vuur/aarde

Inhoudsstoffen

70% monoterpenen, 12% sesquiterpenen en overige nog niet geÔdentificeerde inhoudsstoffen.

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de bladeren.

Geurthema

Rhododendron behoort tot de geuren die uit het gebied van de Himalaya tot ons komen. Daar is hij de officiŽle plant van het koninkrijk Nepal en wordt zo hoog als een boom. Hij gedijt alleen maar op een hoogte tussen de 2000- 4000 meter. Zijn kruidige geur bewerkstelligt frisheid, helder- en reinheid in dit oorspronkelijke berglandschap. En zoals de plant, in door hitte en ijzige koude geplaagde berggebied groeit, schenkt zij ons kracht, vasthoudendheid en vastberadenheid om in moeilijke tijden overeind te blijven. De rhododendron behoort bij de Nepalesen tot de traditionele wieroken, die reinigende en beschermende krachten toegeschreven wordt. En zo versterkt hij ons en pept hij ons in crisistijden op en helpt, wanneer wij ons psychisch opgebrand voelen.

Gebruik van de etherische olie van Rhododendron

Lichamelijke werking

De belangrijkste inhoudsstoffen van de rhododendron zijn monoterpenen, die sterk huidirriterend zijn en in hoge dosering huidirritaties kunnen uitlokken. Daarom moet, vooral bij een gevoelige huid, rhodondendron alleen in een basisolie worden opgelost of in een mengsel met andere etherische oliŽn (het beste met lavendel, fijn) worden gebruikt.

Rhodondendron is erg behulpzaam in verkoudheids- en grieptijden. Zijn antivirale, antibacteriŽle en immuunstimulerende eigenschappen laten zich erg goed in een mengsel inzetten bij griepachtige infecties. Daarbij versterkt hij gelijktijdig het immuunsysteem en de lichaamseigen afweerkrachten.

Dankzij zijn doorbloedingsbevorderende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen is hij een goede toevoeging in een mengsel bij rugpijn, spierpijn en reumatische aandoeningen.
Rhodondendron is een mooie geur voor saunabezoek. Hiervoor doet men 1 tot 2 druppels etherische olie op de opgietlepel. Saunabezoeken zijn zeer geschikt om verkoudheidsziektes af te wenden doordat ze de afweerkracht versterken.

Emotionele werking

Rhododendron versterkt de weerstandskracht, bevordert het zelfvertrouwen, is sterk opwekkend en geeft weer levens- vreugde en kracht. De noradrenalineproductie kan gestimuleerd worden. Noradrenaline is een chemische boodschapperstof (neurotransmitter), die activeert, stimuleert en lichaam en geest prikkelt. Een verlaagde noradrenalinespiegel leidt tot verminderde dadendrang.

Hij kan de dopamineproductie verhogen. Dopamine is een chemische boodschapperstof die mobiliseert, het emotionele evenwicht weer terugbrengt en zacht uit psychische dieptepunten trekt.

Rhodondendron is een hele sterke helper wanneer men zich psychisch opgebrand voelt en gelooft “niet meer te bestaan”. Dan richt hij je wervel voor wervel weer op en geeft ons het nodige zelfvertrouwen in eigen kunnen. Onze krachtsreserves worden aangesproken en hij geeft ons de nodige energie en Power om onafgemaakte dingen, die we steeds voor ons uitschuiven, krachtig aan te pakken.

Bij mensen die zich wentelen in zelfmedelijden omdat niemand hen mag of voor belangrijke opgaven terugschrikken, vermindert rhodondendronolie angsten en geeft de nodige veerkracht en de nodige vitaliteit om weer uit het zelfgeschapen slakkenhuis tevoorschijn te komen en zijn opdracht te uit te voeren en voor zijn mening uit te komen.

Daarbij biedt rhodondendronolie onze overprikkelde zenuwen bescherming voor verdere overvloedige prikkels. Het trekt krachtig uit de emotionele diepten, zodat men weer actief aan zijn opdrachten kan weiden. Voor een snelle hulp doet men 1 druppel rhodondendron op een zakdoek en snuift daar aan.

Een zeer effectief mengsel ontstaat uit rhodondendron en tonkaextract (Dipteryx odorata). Dit geeft kracht en moed om zich uit benauwende levensruimten te bevrijden.

Omdat Rhodondendron ons denkvermogen ondersteunt is hij zeer goed in het geurlampje, overal waar helderheid, frisheid en concentratie verlangd wordt. Vooral aan het bureau, in conferenties en zittingen laat hij vermoeidheid vervliegen, versterkt en verheldert het verstand. Ook in wachtkamers en behandelruimtes schenkt hij een frisse en gedesinfecteerde atmosfeer.

Spirituele werking

In Nepal wordt hij voor velerlei rituelen en genezingceremonies gebruikt. Tijdens meditaties ondersteunt hij het contact met engelen, meesters en deva’s. Maar hij is ook behulpzaam bij het herkennen van onze verdere levenswegen en de karmische verbindingen in ons leven. Zo kan men nieuwe inzichten verwerven en oude karmische patronen loslaten. Hebben we deze eenmaal herkend, dan kunnen we ons huidige leven daardoor beter begrijpen en veel toekomstige projecten beter verwezenlijken.

Aromaoliemengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Vermengt zich goed met hout-, citrus, bloemen en harsoliŽn

Tamang

2 druppels grapefruit (Citrus paradisi)
1 druppel rhodondendron (Rhodondendron anthpogon)
1 druppel osmanthus 5% (osmanthus fragrans)
1 druppel linaloehout (Bursea delpechiana)

Lichaams- en massageolie

Geur van de Himalaya

1 druppel tulsi (Ocimum sanctum)
1 druppel Rhododendron (Rhodondendron anthopogon)
1 druppel osmanthus 5% (Osmanthus frangrans)
2 druppels palmarosa (Cymbopogon martinii)
1 druppel Tonka (Dipvtex odorata)
in 50 ml. sesamolie

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Rhododendronolie kopen in Satureja-Shop

Rhododendron bio 5 ml (organic essential oil)
 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]