Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Petit Grain - etherische olie en gebruik     (Petit Grain)

Botanische namen
Citrus aurantium ssp. aurantium – Petitgrain Bigaradier (bittere sinaasappel)
Citrus limonum – Petitgrain Citronnier (citroen)
Citrus deliciosa – Petitgrain Clementinier (Clementine)
Citrus reticulata – Petitgrain Mandarinier (Mandarijn)
Citrus bergamia - Petitgrain Bergamotte
Familie             
Rutaceae - ruitgewassen
Geurprofiel        
luchtig, fris, fijn-kruidig, citroenachtig
Noot               
Hoofdnoot
Element         
Lucht / Water

Inhoudstoffen

Petitgrain Bigaradier
60 % ester, 30 % monoterpenolen, monoterpenen, sesquiterpenen, sesquiterpenolen, aldehyden en oxides

Petitgrain Clementinier
70 % monoterpenen, 15 % monoterpenolen en aldehyden

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de bladeren en twijgen van citroenbomen. Uit 150 kg. bladeren en kleine twijgen wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

De “klassieke” petitgrain stamt van de bittere sinaasappelboom en wordt ook petitgrain Brigaradier  genoemd. De petitgrain citronnier is afkomstig van de bladeren van de citroenboom, petitgrain clementier komt van de clementineboom en petitgrain mandarinier van de mandarijnboom.

Geurthema

Een fijn-kruidige bladgeur die ons naar een oorspronkelijk mediterraans landschap terugvoert. Waar zich cypres – en sinaasappelboomtoppen zich roeren, weiden zich met het wolkenspel verenigen en de zee woest op de kust beukt. Het helpt ons onze visioenen in daden om te zetten en bevordert de creativiteit. De geur verfrist en brengt onze geest in evenwicht. Maar hij kan ook, naar gelang de variŽteit, onze concentratie verbeteren en ons geheugen ondersteunen. Petitgrain is sinds 100 jaar een onderdeel van “eau de cologne” en wordt graag in parfums gebruikt. 

Gebruik van de ethersche olie petitgrain

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen van petitgrain Brigaradier zijn esters. Sterk esterhoudende oliŽn zijn belangrijke vertegenwoordigers binnen de aromacultuur. Ze zijn bijzonder huidvriendelijk, psychisch, emotioneel en lichamelijk ontspannend en schenken sereniteit. 

Daar tegenover staat dat petitgrain clementinier hoofdzakelijk monoterpenen bevat, die sterke huidprikkels geven en in een hoge dosering huidirritaties veroorzaken kunnen. Daarom moet, vooral bij een gevoelige huid en bij kinderen, petitgrain clementinier alleen in een basisolie opgelost worden of in een mengsel met etherische olie lavendel “fijn” gebruikt worden. 

In tijden van verkoudheid en griep zijn petitgrainoliŽn een mooie toevoeging in mengsels. Met name voor kinderen biedt petitgrain een alternatief voor de gebruikelijke verkoudheidsoliŽn (zoals de kruidig geurende tea tree of engelwortelolie). Ze ontspannen, bevorderen de slaap en monteren de aangeslagen geest op.

In huidmengsels hebben de petitgrainoliŽn een reinigende en tonifiŽrende werking. 2-3 druppels petitgrain toegevoegd aan 100 ml. basisshampoo, geven het haar een heerlijke geur na iedere wasbeurt.

Psychische werking

Ten tijde van stress en hectische tijden brengt petitgrain Brigaradier sereniteit en rust. Het laat ontspannen, afstand nemen van de sleur van het dagelijkse werk en schenkt vertrouwen in eigen kunnen. Bij emoties als woede, verzacht het en laat teleurstellingen beter verwerken. Het maakt de geest evenwichtig en hij schenkt enorme rust bij nervositeit. Petitgrain citronnier heeft een balancerende werking.

Petitgrain mandarinier helpt bij psychische spanningen, laat het eigen egoÔsme naar de achtergrond treden, vermindert hardheid tegen zichzelf en laat ons weer openen voor contacten met andere mensen. 

Petitgrain Clementinier bevordert de concentratie, brengt de levensvreugde weer terug in alle dag en lost angsten zacht op.

Alle petitgrain oliŽn bevorderen de creativiteit en helpen visioenen over ons leven te ontwikkelen. Bovendien schenken ze vertrouwen in eigen kunnen en ondersteunen de gedachte “dat kan ik en dat krijg ik voor elkaar”. Daardoor helpen ze ons “de koe bij de horens te vatten”. Vermindert de angst om door te zetten en zo kunnen we goede ideeŽn in daden omzetten.

Spirituele werking

Petitgrain oliŽn hebben een sterke affiniteit met de bewuste, intellectuele geest. Wanneer we helderheid van geest nodig hebben, of het gevoel hebben dat we in onze emoties verstrikt raken, helpt het ons de situatie op te lossen en vanaf een grotere afstand te bekijken. 

Aromaoliemengsels ter welbevinden 

Geurlampje

Vermengt zich goed met citrus, bloesem- en houtoliŽn.

Seraphim

1 druppel Petit Grain Brigaradier (Citrus aurantium ssp. aurantium)
1 druppel geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel scharlei (Salvia sclarea)
2 druppel Linaloehout (Bursera delpechiana)

Baden

Engelengezang

1 druppel petitgrain Brigaradier (Citrus aurantium ssp. aurantium)
2 druppels magnolienblad (Michelia alba)
1 druppel frangipani absolue 50 % (Plumeria acutifolia Poir)
2 druppels sandelhout
in Ĺ beker room doen en aan het badwater toevoegen

Engelenlicht

1 druppel petitgrain Brigaradier (Citrus aurantium ssp. aurantium)
1 druppel champaca absolue (Michelia champaca)
1 druppel mimosa absolue 50 % (Acacia dealbata)
1 druppel scharlei (Salvia sclarea)
2 druppels amyris (Amyris balsamifera)
in 50 ml Jojobaolie

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Petit Grain-Olie kopen in Satureja-Shop

Petit Grain Bigaradier (Neroli) bio 5 ml

Petit Grain Bergamotte 5 ml

Petit Grain Mandarine bio 5 ml

Petit Grain Zitrone 5 ml

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]