Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Osmanthus – etherische olie en gebruik         (Osmanthus)

Botanische naam
Osmanthus Fragrans
Familie
Oleaceae-olijffamilie
Geurprofiel
Vol, exotisch, zoet, bloemig, levendig, met een interessante vruchtnuance
Noot
Hartnoot
Element
Lucht/water

Inhoudsstoffen

Sesquiterpeenketonen, monoterpenen, oxiden, monoterpenoÔden en andere

Winningmethode

Hexaanextractie van de bloesem. Uit ca. 1.000 k.g. van de bloesems wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

Osmanthus komt uit China. Er kunnen echter ook exemplaren hier (in Duitsland*), bijv. op het eiland Mainau of in botanische tuinen bezichtigd worden. Tot de olijffamilie behoren ook veel geurintensieve planten zoals jasmijn, sering of forsythia. De bloesems van de osmanthus worden al sinds de 14de eeuw gebruikt voor de parfumering van thee.

Geurthema

De geur van osmanthus nodigt ons uit op een reis door de wereld van de dromen en de visioenen. Het laat ons nieuwe mogelijkheden ontdekken en nieuwe ruimten ontsluiten. Deze aromatische olie laat ons onze zelfgeschapen grenzen te overwinnen. De geurboodschap: “leven en ondervindt de heerlijkheid van het leven en het liefhebben”. In de vaderland China werd het door de Rode Chinezen als ongewenste plant bestempeld en bijna uitgeroeid omdat zijn bedwelmende geur niet in het revolutieconcept paste.

Werkgebied van de etherische olie osmanthus

Lichamelijke werking

Etherische oliŽn met een hoog gehalte aan sesquiterpeenketonen zijn in de aromawellness bijzonder waardevol. Osmanthus mag men vanwege zijn geurintensiteit niet overdoseren. 1 druppel in 50 ml. basisolie is al genoeg, meerdere druppels werken narcotiserend.
In de huidverzorging is hij een wonderschone olie, die de huid verzorgt en erg goed regenereert.

Het geeft afrodiserende mengsels een dosis overmoed om nieuwe dingen te ontdekken en om  te durven. Osmanthus geldt als bijzonder euforiserend en geeft de fantasie inspiratie.

Psychische werking

Osmanthus bevat 24% aan jojonen: dit zijn sesquiterpeenketonen. Ze geven de fruitige geur aan de olie. Een aandeel jojonen kan nog in 10 miljardenvoud verdund worden en toch door mensen waargenomen worden. Alleen de etherische olie van het viooltje bevat  hetzelfde aandeel in sesquiterpeenketonen. Deze olie is echter al lang niet meer in de handel.

Bij een emotioneel dieptepunt is deze etherische olie absoluut de beste keuze. Ondanks zijn sterke werking trekt hij in perioden van crisis iemand op een zachte manier uit de donkerste diepten. Ook bij verwarring helpt hij weer om in psychische balans te komen. In tijden van crisis en bij emotionele dieptepunten helpt osmanthus 5% samen met nardusolie snel zulke situaties te overwinnen. Men doet hiervoor 1 druppel nardus en 1 druppel osmanthus 5% in het geurlampje of op een zakdoek en inhaleert.

Etherische olie met een dergelijke geurintensiteit hebben een sterk euforiserende werking op de ziel. Zelfs mensen die een afkeer hebben van luchtjes staan niet afwerend tegenover zulke geuren. Het kan tot meer levensvreugde en welbevinden leiden. Daardoor wordt de soms grijze en zich steeds weer herhalende dagelijkse sleur vervult met vreugde, levenslust en creatieve ideeŽn om nieuwe wegen te betreden.

Osmanthus kan scheppende krachten in ons opwekken en tot meer harmonie leiden. Hij beroert sterk emotioneel en schenkt ruimte voor fantasie en inspiratie. Maar deze geur inspireert ook tot creatieve arbeid, schilderen en andere kunstzinnige bezigheden.

Spirituele werking

De Chinezen zeggen dat osmanthus de ziel verfraaid en de glimlach terugbrengt. Het is de Chinese plant voor meditatie en overdadige feesten. Hij verankert ons in het leven en laat ons onze grenzen overschrijden. Maar hij dient ook tot vervolmaking van de geest en ziel  om te komen tot harmonie en wijsheid. Osmanthus was in het oude China het zinnebeeld voor reinheid en inspiratie.

Aromamengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Vermengd goed met benzoŽ, tonka, champaca, honing, neroli, geranium en sandelhout

Atlantis

1 druppel osmanthus 100% (osmanthus fragrans)
1 druppel rhododendron (rhododendron anthopogon)
1druppel nardus (nardostachys jatamansi)
2 druppels mirte (myrthus communis)

Baden

Balsem voor de ziel

2 druppels bergamot (citrus bergamia)
1 druppel osmanthus 5% (osmanthus fragrans)
1 druppel sinaasappelbloesem absolue (citrus aurantuim ssp. Aurantium)
2 druppels linaloehout (Bursera delpechiana)
in een 1/2 beker room laten emulgeren en aan het badwater toevoegen

Lichaams- en massageolie

Afrodite

2 druppels mandarijn rood (citrus reticula)
1 druppel osmanthus 100% (osmanthus fragrans)
1 druppel jasmijn (jasminum grandiflorum)
1 druppel patchouli (pogostemon cablin)
1 druppel oud (aquillaria agallocha)
in 50 ml. sesamolie

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Osmanthusolie kopen in Satureja-Shop

Osmanthus 5 % 5 ml

Osmanthus 80 % 1 ml
 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]