Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Neroli - etherische olie en gebruik

Botanische naam
Citrus aurantium ssp. Aurantium
Familie
Rutaceae – ruitgewassen
Geurprofiel
Zacht-bloemig, fris, zoet, stralend, lieflijk
Noot
Hartnoot
Element
Lucht/vuur

Inhoudsstoffen

35% monoterpenen, 35% monoterpenolen, 10% esters, sesquiterpenolen, aldehyden, ketonen en overige

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de bloemen van de bittere sinaasappel. Uit 1000 kg. bloemen van de bittere sinaasappel wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

De winning is erg bewerkelijk, omdat iedere bloem met de hand geplukt moet worden en alleen de zich de pas geopende bloemen mogen gebruikt worden. Uit de bittere sinaasappelboom wint men 3 geurstoffen: neroli uit de bloemen, petitgrain uit de bladeren en twijgen en olie van de bittere sinaasappel uit de vrucht. Het mengsel “Neroli-geur” van Neumond bevat een mengsel van alle drie de oliŽn van de bittere sinaasappelboom.

Sinaasappelbloesem-absolue en neroli onderscheiden zich door de winningmethode. Neroli word door waterdampdestillatie gewonnen en heeft een kompleet andere biochemische samenstelling en werking dan de sinaasappelbloesem-absolue. Door hexaanextractie krijgt etherische olie een vollere en intensievere geur, omdat tijdens het extractieproces ook wassen en kleurstoffen in de etherische olie terechtkomen.

Geurthema

Met neroli halen we de mediterrane flair in huis. De poŽtische naam heeft het van de Siciliaanse hertogin Flavia Orsini, die in de 17de eeuw boven alles hield van deze bloesemgeur en zichzelf en haar omgeving daarmee ruimschoots parfumeerde. Op deze manier laat een zonnige geur een andere stemming stijgen, harmoniseert niet alleen gekwetste kinderzieltjes, maar laat ons ook in tijden met stress en hectische tijden ontspannen. Neroli trekt ons zacht uit de diepten van de ziel en helpt ons ook in veel krachtrovende situaties, die waar we angstig tegenover staan. Neroli behoort met zijn stralende geur tot een van de belangrijkste parfumgrondstoffen en is de basis voor eau de Cologne.

Gebruik van de etherische olie neroli

Lichamelijke werking

Neroli heeft een bijzonder uitgebalanceerde verhouding aan prikkelende, ontspannende en ontkrampende inhoudsstoffen. De monoterpenolen en esters zijn erg huidvriendelijk en  geestelijk erg opwekkend. Monoterpenen werken hier krachtig en op.

Neroli is een wondermooie olie voor de huidverzorging. Het stimuleert tot de aanmaak van nieuwe huidcellen, verjongt daardoor de huid en bevordert een mooi huidbeeld. Het is speciaal geschikt voor de rijpe, gevoelige en geÔrriteerde huid.

Neroli is een mooie “wellness”-geur voor saunabezoeken. Men doet hiervoor 1 druppel etherische olie op de opgietlepel. Saunabezoeken zijn zeer geschikt voor het preventie  van verkoudheidsziektes, omdat ze de afweer versterkten.

Zijn euforiserende eigenschappen hebben niets met een direct beÔnvloeding van het hormoonstelsel te maken, zoals bij andere etherische oliŽn het geval is. Neroli doet zeer sterke spanningen, angst en verkramping afnemen en betovert doormiddel van zijn stemmingsverbeterende en zinnelijke geur door liefde te ontvangen en te geven. Zo kunnen seksuele problemen verminderd worden en de creativiteit en fantasie vleugels krijgen.

Psychische werking

Neroli is een van de belangrijkste etherische oliŽn die psychische dieptepunten en stress verminderen kan. Het kan de serotonineproductie stimuleren. Dat is een chemische boodschapperstof (neurotransmitter), die kalmeert, ontspant en harmoniseert. Wordt er niet genoeg serotonine geproduceerd dan zijn de gevolgen nervositeit, innerlijke onrust, nerveuze maagdarmproblemen of slapeloosheid.

Bij inslaapproblemen kan men zich met neroli zacht in slaap wiegen. Daarvoor doet men 1 druppel op een geursteentje.

Het is geschikt als een zacht middel voor het verminderen van emoties, zoals ergernis, woede en boosheid. Het verzacht geprikkelde zenuwen en geeft gevoelige zielen bescherming en zelfvertrouwen. Veel stressgerelateerde factoren, die niet door lichamelijke problemen veroorzaakt worden, zoals onderlichaam-, hart- en vaat- en huidproblemen, worden door neroli verminderd.

Bij angstgevoelens en nervositeit bij spreken in het openbaar of het maken van proefwerken vermindert neroli de spanning en nervositeit. Voor een snelle hulp doet men 1 druppel neroli op een zakdoek en inhaleert. Het maakt kalm, ontspant geeft zelfvertrouwen en montert de geest op.

Door de sterk rustgevende en psychisch opwekkende werking vergemakkelijkt neroli de verwerking van traumatische gebeurtenissen en helpt vertwijfeling en psychische uitputting bij de rouwverwerking en geestelijke uitputting te overwinnen.

Spirituele werking

De achtste chakra is het centrum van het hogere Zelf, waarin we naar het goddelijke streven. Deze energie is rein en reikt ver en alleen neroli harmoniseert deze Lichtkracht volkomen. Neroli brengt ons met ons hogere Zelf in verbinding. Het stuurt onze energie weer in een positieve richting en behoort tot de zonne-energie. De geur kan diep in onze ziel doordringen en onze aura versterken. Neroli helpt ook het vertrouwen in onze omgeving weer te herstellen.

Neroli is een meditatiehulp, wanneer men last heeft van nervositeit.

Aromamengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Vermengt zich goed met alle etherische oliŽn.

Keltische tuin

1 druppel neroli (citrus aurantium ssp.aurantium)
1 druppel koriander (coriandrum sativum)
1 druppel ciste roos (cistus ladanifer)
2 druppels mirre ( commiphora molmol)

Baden

Sevilla

1 druppel neroli (citrus aurantium ssp. Aurantium)
2 druppel kardemom (elettaria cardamomum)
2 druppels geranium (pelargonium graveolens)
2 druppels wierook (boswellia sacra)
In Ĺ beker room emulgeren en aan het badwater toevoegen

Lichaams- en massageolie

Siciliaanse dromen

1 druppel neroli (citrus aurantium ssp. Aurantium)
1 druppel zwarte peper (Piper nigrum)
1 druppel scharlei ( salvia sclera)
2 druppels iris 1% (Iris florentina var. Germania)
1 druppel styrax (liquidamber orientalis)
In 50 ml. jojobaolie

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Neroliolie kopen in Satureja-Shop

Neroli 10 % 5 ml

Neroli bio 1 ml

Neroli bio 5 ml

Neroli marokkanisch 1 ml

Neroli marokkanisch 5 ml

OrangenblŁtenhydrolat (Neroli) bio 100 ml

 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]