Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Lavendel - etherische olie en gebruik     (Lavendel)

Botanische naam     
Lavandula angustifolia/vera/officinalis
Familie                          
Labiatae - Lipbloemige
Geurprofiel                      
fris, bloemig-kruidig, luchtig,kruidig, helder
Noot                           
Hartnoot
Element                       
Lucht/lucht

Inhoudstoffen

40 – 50 % Esters, 25 – 35 % Monoterpenolen, Monoterpenen, Sesquiterpenen, Ketonen en Oxides

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de aren en stelen. Uit 120 kg. Bloemaren wordt 1 kg. Etherische olie gewonnen. Als nevenproduct wordt lavendelhydrolaat gewonnen.

Lavendel fijn is de klassieke lavendel. Hij wordt tot 900m boven zeespiegel gekweekt en beidt een groot spectrum aan genezende eigenschappen aan. Lavendel extra is de wilde berglavendel, die tussen 800 en 1.800 m. boven zeespiegel groeit. De oogst is moeizaam, daarom wordt men altijd met bijzondere kwaliteiten beloond. Hoe hoger de plek is waar de lavendel groeit, des te meer esters en inhoudstoffen lavendel heeft.

Er worden vier lavendelsoorten onderscheiden. Deze zijn zo verschillend van elkaar dat ze als vier volkomen verschillende soorten aangemerkt kunnen worden. Deze vier chemotypes onderscheiden zich in:

Lavendel fijn en lavendel extra (Lavandula angustifolia, vera oder officinalis)

De meeste lavendeloliŽn zijn in de handel verkrijgbaar. Het is de meest veelzijdige etherische olie en door zijn rustgevende eigenschappen een uitstekende kinderolie. Lavendel fijn behoort eigenlijk in ieder huisapotheek aanwezig te zijn. De Lavendel Barreme en Mont Blanc zijn ook verkrijgbaar. De laatste stamt niet uit het Mont Blancgebied, ook al doet de naamsaanduiding dat vermoeden. Beiden zijn gestandaardiseerde handelsoliŽn met een vastgesteld percentage aan de inhoudstof Linalol, wat zich alleen met toevoeging van synthetische ester laat bereiken.

Lavandin (Lavandula hybrida)

Waar bij de lavendel fijn de emotionele en lichamelijke ontspanning domineert, zorgt lavandin voor een lichamelijke en emotionele activiteit. Daardoor is de werking meer prikkelend voor lichaam en geest.

Spijklavendel (Lavandula spica)

Spijklavendel prikkelt onze zinnen, activeert en doet ons geconcentreerder werken. In tegenstelling tot lavendel fijn ontbreken hier de rustgevende inhoudstoffen.

Schoplavendel (Lavendula stoechas)

Een inmiddels zeer zeldzaam geworden lavendelolie, waarbij bovendien uiterste voorzichtigheid geboden is omdat hij geen rustgevende inhoudstoffen bezit; daarvoor in de plaats bevat hij tot 80% monoterpenketonen, die in hoge dosering neurotoxisch, krampstillend, abortief en leverbeschadigend zijn. Hij is daardoor geen etherische olie voor zwangeren, kinderen en mensen met epilepsie.

Over de rookplant van de lavendelbloemen leest u in de encyclopedie der rookplanten.

Geurthema

Violette lavendelvelden, zo ver het oog reikt, brengen we in verband met de mooiste omgeving van Frankrijk. Zo als de kleur lila harmoniserend en rustgevend op ons werk, zo werkt lavendel fijn. Hij geldt als de meest veelzijdige etherische oliŽn die ook voor babyneusjes geschikt is. Maar pas op: niet alle wat als lavendel aangemerkt wordt, helpt ook hetzelfde, want men onderscheidt verscheidene chemotypes, die allemaal een andere werking hebben op lichaam en geest. Let daarom op de precieze botanische benaming.

Gebruik van de etherische olie lavendel

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen van lavendelolie zijn de esters. Strek esterhoudende oliŽn de belangrijkste vertegenwoordigers in de aromacultuur. Ze zijn erg huidvriendelijk, emotioneel en lichamelijk ontspannend en schenken sereniteit. Hij is een uitstekende kinderolie.

Lavendel behoort beslist in de huis- en reisapotheek thuis. Hij is de meest veelzijdige etherische olie en is het beste middel bij eerste hulpmaatregelen. Bij kleine brandwonden, schaafwonden, snijwonden, kneuzingen, blauwe plekken en insectenbeten kan men uit voorzorg 1 – 3 druppels lavendel fijn onverdund op de betrokken plek druppelen. Lavendelolie brandt niet en kalmeert, zodat pijn en agitatie achterwege blijven en de aangedane plek sneller geneest.

Hij werkt in verkoudheidsmengsels door zijn antiseptische, slijmoplossende en ontstekingremmende eigenschappen. Met zijn pijnverminderende en doorbloedingbevorderende werking ondersteunt hij in mengsels bij spierpijn en verkrampingen.

Lavendel fijn is geschikt voor alle huidtypes, maar in het bijzonder voor de gevoelige huid. Hij kan heel goed aan huidverzorgingmengsels toegevoegd worden.

Lavendel fijn moet in het bijzonder toegevoegd worden bij het gebruik van tea treeolie (melaleuca alternifolia), vooral bij kinderen en personen met een gevoelige huid. Aromatherapeutische werkwijzen en gebruik zijn in het forumtijdschrift “lavendel” (1/1996) van Forum Essenzia nalezen. De forumtijdschriften kun je direct bestellen bij Forum Essenzia of in de satureja-webshop onder “literatuur”.

Emotionele werking

Lavendel fijn werkt beslist rustgevend op het centrale zenuwstelsel en zodoende ook op de verschillende orgaansystemen; daardoor los hij lichamelijke en emotionele spanningen op. Ook de serotonineproductie wordt gestimuleerd. Serotonine is een chemische boodschapper (neurotransmitter), die kalmeert, ontspant en harmoniseert. Wanneer er niet genoeg serotonine geproduceerd wordt, zijn de gevolgen ervan: nervositeit, innerlijke onrust, nerveuze maagklachten of slapeloosheid.

Enkele druppels lavendelolie op een geursteentje helpen bij slapeloosheid. Wanneer men op reis is, helpen 1-2 druppels lavendel op het hoofdkussen of op de pyjama.

Lavendelolie biedt gevoelige zielen bescherming en trekt ze zacht uit emotionele dieptepunten. Moedeloze mensen, die vaak angstig voor belangrijke situaties terugschrikken, geeft hij zelfvertrouwen, kracht en moed. Zo verhoogt hij het welbevinden en laat in hectische tijden en tijden van stress weer in het eigen middelpunt terugkeren.

In situaties, die uit ergernis, woede en kwaadheid ontstaan zijn, kan hij de boze emoties beteugelen. Hij versterkt de zenuwen, schenkt rust en prikkelt de geest om de gevoelschaos op te lossen en te ordenen.

Lavendel is een mooie zielsverleider, die sereniteit, geborgenheid en aanvaarding bewerkstelligt.

Spirituele werking

Lavendel heeft in energetische zin eveneens een rustgevende, reinigende en balancerende werking. Zijn balancerende functie wordt bijzonder in betrekking tot het chakrasysteem duidelijk, omdat het de hogere en lagere chakra’s in evenwicht met elkaar brengt. Zijn heilzame karakter komt tot uiting in de schedelchakra waar ook de transformatie plaatsvindt. Omdat veranderingen in ons leven in ons hoofd plaatsvinden, kan lavendel onze gedachten transformeren en tot een nieuwe levensinstelling leiden.

De rustgevende en ontspannende werking van lavendel kan meditaties verdiepen. Met lavendel kan men ruimtes ontdoen van negatieve energieŽn. Men kan ruimtes van negatieve energieŽn ontdoen. Lavendel heeft een affiniteit met amethist.

Aromamengsels ter welbevinden

Geurlampje

Mengt goed met alle etherische oliŽn.

Een geur voor hete zomerdagen

1 druppel litsea cubeba
2 druppels lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
1 druppel ylang ylang (Cananga odorata)
1 druppel linaloeholz ( Bursera delpechiana)

Baden

Ontspanningsbad in tijden van stress

2 druppels Roomse kamille (Chamamelum nobile)
3 druppels lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
2 druppels bergamot (Citrus bergamia)
2 druppels rozenhout (Aniba rosaeodora)
in Ĺ beker room emulgeren en aan het badwater toevoegen.

Lichaams- en massageolie

Zoete dromen

1 druppel melisse 100 % (Melissa officinalis) of 4 druppels melisse 30 %
3 druppels lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
2 druppels mandarijn rood (Citrus reticulata)
in 50 ml. zoete amandelolie

De lichaamsolie wordt voor het slapen gaan op de borst en het decolletť aangebracht. Degene die op hun zij slapen kunnen de olie ook op de polsen aanbrengen. Dit mengsel is onder de naam “zoete dromen” in de Saturjashop”verkrijgbaar!

Aromakeuken

Lavendel laat zich heel goed met engelwortel, basilicum, bay, kardamom, gember, cacao-extract, koriander, kummel, scharlei, kruidnagel, peper, rozemarijn, tijm, vanille en alle citrusoliŽn mengen.

Hij past bij visgerechten, bladsalades, de Franse keuken, groentegerechten, lamsgerechten, bij marineren en bitterlikeuren. Om gerechten op smaak te brengen doet men 1 druppel lavendel in room (of zure room, olijf- of zonnebloemolie) emulgeert dit en voegt dit toe aan het eten. Heel voorzichtig doseren.

Lavendelhoning

5 druppels lavendel (Lavandula angustifolia)aan 1 pot lavendelhonig (500 gr.) toevoegen. Dit geeft een extra lekker lavendelaroma.

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Lavendelolie kopen in Satureja-Shop

Lavendel extra 5 ml (wilder Berglavendel)

Lavendel fein bio 5 ml

Lavendel fein bio 10 ml

Lavendel AOC bio 10 ml

Lavendel AOC bio 20 ml

Lavendel AOC bio 100 ml

MassageŲl SŁŖe Tršume bio 30 ml

Lavendelsalbe bio 30 ml

Lavendelhydrolat extra (wilder Berglavendel) 100 ml ohne Alkoholanteil

LavendelblŁten bio 20 g

Eine riesige Auswahl an den unterschiedlichsten Lavendelsorten gibt es in der Gšrtnerei von Daniel RŁhlemanns. Das blaue BlŁtenwunder veredelt auch jeden Balkonkasten und PflanzkŁbel.

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]