Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Helicryse - etherische olie en gebruik           (Immortelle)

Botanische naam      
Helichrysum italicum
Familie                           
Asteraceae - composietenfamilie
Geurprofiel                     
zwaar, warm, kruidig-zoet, met een honingnoot
Noot                              
Hart/basisnoot
Element                       
Water/vuur

Inhoudsstoffen

50% esters, 15% ketonen, 15% monoterpenen, 10 % monoterpenolen, oxiden en overige

Winningsmethode

Waterdampdestillatie van het bloeiende kruid. Uit 500 k.g. wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

Geurthema

Helicryse vertegenwoordigt een bijzondere kostbaarheid, omdat in haar geur de warmte van de zonnestralen gevangen is. In de botanische naam wordt de signatuur reeds verduidelijkt, want helios betekent in het Oudgrieks “zon” en chyrsos “goud”. Veel strobloemen kennen we als het zonnegoud, die haar vorm en gele bloemenkleur na het drogen behoudt en zo ook de naam “onsterfelijk” (helicryse wordt ook wel immortelle genoemd*) verworven heeft. Haar warme geur ontspant en verspreidt warmte, maar werkt ook erg sterk in op de ziel. Zij helpt ons poorten te passeren en ons diepste innerlijk te aanschouwen. Daar kan zij ons met werkelijkheden confronteren die we maar al te graag uit de weg gaan. Daarom is ze voor geurbeginners niet geschikt.

Gebruik van de etherische olie van Helicryse

Lichamelijke werking

De hoofdbestanddelen van helichryse zijn esters. Sterk ester-houdende oliŽn zijn belangrijke vertegenwoordigers in de aromacultuur. Ze zijn zeer huidvriendelijk, psychisch en fysiek ontspannend en schenken gemoedsrust. De grote kracht van deze olie ligt bij een eerste-hulpmaatregel  bij kneuzingen, bloeduitstortingen en verstuikingen. Met helichryse bewerkstelligt men een snelle ontzwelling, en kan  bloeduitstortingen, ook verborgen, naar de huidoppervlakte halen en laten verdwijnen. Hiervoor kan ze voor de eerste verzorging onverdund op de te behandelende  plekken gedruppeld worden; aansluitend kunnen kompressen of mengsels geadviseerd worden.

Helicryseolie heeft een sterke werking op de lymfefunctie. Lymfe is een belangrijk bestanddeel van ons immuunsysteem. Zo versterkt zij hier de ontgiftingsfunctie, kan het lymfeweefsel ontstoppen en activeert de lymfestroom. Een effectieve en ondersteunende massagevorm is lymfedrainage

Ze is een grote hulp bij huidproblemen in een huidverzorgingsmengsel en in after-sun mengsels bij zonnebrand.

Aromatherapeutische werking en gebruik zijn in het forumtijdschrift “Geur van de Garrigue”(21/2002) uit Forum Ezzentia na te lezen. De forum-tijdschriften zijn te verkrijgen bij Forum Ezzentia of in de Saturejashop onder “Literatuur”.

Psychische werking

Helicryse heeft een erg sterke psychische werking. In gestreste en hectische tijden schenkt ze evenwicht, zeker bij gebrek aan energie of bij overdreven reacties. Ze laat mensen, die de bodem onder hun voeten hebben verloren en die veel “in hun hoofd zitten”, aarden. Mensen die innerlijk door en door koud zijn of die onder menselijke kilte lijden, geeft helicryse warmte en geborgenheid. Ze kan innerlijke spanningen doen verdwijnen en daardoor ons geestelijke centrum versterken en innerlijke vrede schenken. Ze helpt aan veranderde situaties over te geven en deze te doorstaan.

Met helicryse kan men het vermogen tot dromen versterken. Daarvoor doet men 1 druppel helicryse op een geursteentje. Men herinnert zich niet alleen beter zijn dromen, maar het komt tot frequentere dromen, waarvan de inhoud ons naar belangrijke sleutelsituaties voert. Dit is echter niet altijd aangenaam. 

Spirituele werking

Helicryse ondersteunt iedere toegang tot de beelden van onze ziel, zij het door meditatie, visualisatie of autogene training. Bovenal mensen die zich maar moeilijk kunnen laten vallen, helpt ze de controlemechanismen te negeren en de gedachtenstroom uit te schakelen.
Helicryse kan geestelijke knopen ontwarren en zich ervan bewust maken, maar dat is vaak helaas niet genoeg want veel mensen moeten bij het wegwerken van hun blokkades ondersteund worden, omdat ze in zulke situaties het vaak alleen niet redden.

Aromamengsel tot het welbevinden

Geurlampje

Zomerwind

1 druppel helicryse(Helichrysum italicum)
2 druppels roomse (Chamaemelum nobile)
1 druppel johanniskruid (Hypericum perforatum)
1 druppel anijs (Pimpinella anisum)

Baden

Zonnegod

1 druppel helicryse (Helichrysum italicum)
2 drupples Lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
1 druppel neroli (Citrus aurantium ssp. aurantium)
2 druppels bergamot (Citrus bergamia)
in Ĺ beker room doen en aan het bad toevoegen

Lichaams- en massageolie

Onsterflijkheid

1 druppel  helicryse (Helichrysum italicum)
2 druppel koreanderzaad (Coriandrum sativum)
1 druppel  Orangenbloesem Absolue (Citrus aurantium ssp. aurantium)
1 druppel cypres (Cupressus sempervirens)
1 druppel styrax (Liquidamber orientalis)
in 50 ml Jojobaolie

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

 

Alraunelinie

Helicryse kopen in Satureja-Shop

Immortelle bio 2 ml     Helicryse bio (organic essential oil) 2 ml

Immortelle bio 5 ml    Helicryse bio (organic essential oil) 5 ml

 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]