Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Geranium - etherische olie en gebruik             (Rosengeranie)

Botanische naam
Pelargonium graveolens
Familie
Graniaceae-olievaarsbekgewassen
Geurprofiel
Warm, rozig, zonnig-bloemig, zacht, vriendelijk           
Noot
hartnoot
Element
Water/aarde

Inhoudsstoffen

50-60% monoterpenen, 14% esters, 7-10% monoterpeenketonen, Sesquiterpenen, monoterpenen, sesquiterpenolen en oxiden

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de bladeren en bloemen. Uit 800 kg. bloeiend plantenmateriaal wordt 1 kg etherische olie gewonnen.

Geurthema

De bloemige en fijn-rozige geur van de geranium vleit zich om onze ziel, opent ons hart en harmoniseert onze gevoelens. Wanneer we ons ergeren of de emoties hoog opgelopen zijn, helpt hij steeds ergernis, spanningen en stress los te laten en brengt daarbij de boodschap: “waarom ergeren en zorgen maken, terwijl toch iedere dag zo mooi kan zijn”. De geranium laat ons glimlachen en opent de blik voor de rozige perioden in het leven. Ze laat ons ons hart volgen, stelt gerust, harmoniseert en laat weer de zinsvreugde  van ons leven inzien. Daarbij worden niet alleen maar “zinnelijke” aspecten ondersteunt. Haar geur is vol vrouwelijke overgave en heeft een afrodiserende werking.

Werking van de etherische olie geranium

Lichamelijke werking

Geranium bevat hoofdzakelijk monoterpenolen. Sterk monoterpenolenhoudende oliŽn zijn bijzonder huidvriendelijk en psychisch zeer opwekkend. Ze zijn geschikt voor alle huidtypen en in het bijzonder voor de gevoelige kinderhuid.

Geranium is in zijn totaliteit werkzaam op het zenuwstelsel, de spieren en het weefsel. Ze is antibacteriŽel, antiviraal en hartversterkend.

Door haar antiseptische, anti-infectieuse en ontstekingsremmende eigenschappen is de geranium een geweldige toevoeging in verkoudheidsmengsels. Samen met lavendel (fijn), een hout-(dennennaaldoliŽn niet meer dan 1 druppel toevoegen) en een citrusolie vormen het mooie en werkzame geurmengsels.

Men kan haar aan alle huidverzorgingsproducten toevoegen, omdat ze de vettige, droge, jeukende, ontstoken en geÔrriteerde huid ondersteunt. Acne wordt verminderd, de wondgenezing bevorderd en ze vermindert littekenvorming.

Omdat geranium hormoonachtige inhoudsstoffen bevat, is ze werkzaam bij de overgang en menstruatieproblemen. Geranium kan de hormonale balans in het lichaam herstellen.

Een buikmassage werkt hier het beste. Daardoor worden de doorbloeding en de darmwerking gestimuleerd en krampen verdwijnen. Voor een buikmassage doet men wat massage-olie in de handen en verdeelt het gelijkmatig over de buik. Men masseert met beide handen met zachte bewegingen en maakt kloksgewijze cirkels.

In combinatie met andere hormonaal werkende oliŽn, zoals ylang ylang, scharlei, jasmijn of sandelhout, ontvouwen zich welriekende erotische mengsels. Harmonie en een goede verstandhouding tussen de beide seksen worden bevorderd om zo de seksuele betrekkingen te ondersteunen.

Psychische werking

Geranium kan de encefaline- en endorfineprodectie stimuleren. Dit zijn chemische boodschappers (neurotransmitters). Encefaline stemt ons vrolijk en kan pijn verzachten. Verlaging van de encefalinespiegel kan melancholische stemmingen en gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaken. Endorfine is het “gelukshormoon”, omdat het een euforiserende werking heeft op de psyche. Als er niet genoeg endorfine geproduceerd wordt, kan het tot verkilling van de gevoelens, schuwheid en verminderde levensvreugde komen.

In situaties die door irritatie, woede en kwaadheid gedomineerd worden, kan zij de kwade emotie doen afnemen. Speciaal bij moeilijke besprekingen of conferenties, waarbij vaak bij menige kemphaan tot een aanvaring komt , schenkt zij evenwicht tussen de intermenselijke betrekkingen zodat woordenwisselingen zonder verbale aanvallen mogelijk zijn. Maar ook bij overmatige vorming van stresshormonen (catecholamines) werkt ze regulerend, zodat  hart, bloedsomloop en zenuwstelsel weer in balans komen.

Veel stressgerelateerde narigheid, die niet door organische problemen veroorzaakt worden -  zoals problemen met het onderlichaam, hart- en bloedsomloopproblemen en huidproblemen - worden door geranium verminderd.

Geranium voert mensen die vaak aan stemmingswisselingen onderhevig zijn of onder psychische onevenwichtigheid lijden, weer terug naar het eigen midden en werkt balancerend. Voor een snelle hulp kan men hier 1 tot 2 druppels geranium op een zakdoek doen en inhaleren.

Spirituele werking

Geranium ondersteunt het loslaten van gevoelens zoals stress en gespannenheid. Ze opent ons voor de roze-rode kant van het leven.  Toewijding, geduld en acceptatie van veel dingen worden afgedwongen, evenals de nieuwsgierigheid voor veel tot dusver ongeziene en onontdekte neigingen. Geranium geeft ons emotionele bescherming, die als het ware een geurmantel om onze aura legt. Daarbij helpt zij ons ook geduldiger voor onszelf en anderen te worden.

Aromamengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Mengt  zich goed met alle etherische oliŽn

Toscaaanse dromen

2 druppels sinaasappel Orange (Citrus sinensis)
1 druppels geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel iris 1 % (Iris germanica var. florentina)
1 druppel cipres (Cupressus sempervirens)

Baden

Bijtje Maya

3 druppels geranium (Pelargonium graveolens)
2 druppels honingraat 50 %
1 druppel neroli (Citrus aurantium ssp. aurantium)
2 druppels lavendel fijn (Lavandula angustifolia)
in 1/2 Beker room en aan het badwater toevoegen.

Lichaams-en massageolie

Zomernachtsdroom

1 druppel zwarte peper (Piper nigrum)
1 druppel kardamom (Elettaria cardamomum)
2 druppels geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel neroli (Citrus aurantium ssp. aurantium)
1 druppel styrax (Liquidamber orientalis)
in 50 ml Jojobaolie

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Geranium olie kopen in Satureja-Shop

Rosengeranie bio 5 ml

Rosengeranie bio 10 ml
 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]