Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!    

 

Arveden - etherische olie en gebruik          (Zirbelkiefer)

Botanische Naam     
Pinus cembra
Familie                          
Pinaceae - dennenachtigen
Geurprofiel                 
houtig, fris, schoon
Noot                             
-hoofd/-hartnoot
Element                      
Aarde/vuur

Inhoudsstoffen

65 – 85 % monoterpenen, sesquiterpenen en esters

Winningmethode

Waterdampdestillatie van de versnipperde twijgen en takken. Uit 100 kg. twijgen en takken wordt 1 kg. etherische olie gewonnen.

Over de rookplant arveden (dennenhars) kunt u lezen in de encyclopedie der rookplanten.

Geurthema

De arveden groeit op de hoogste hoogten van de bergen en trotseert de strengste winter. Zo helpt hij ons eveneens om extreme situaties te doorstaan. Zijn geur verschaft ons energie en kracht in gestreste en hectische tijden en moedigt aan om onze levensgeest welkom te heten. Arvedenolie reinigt de lucht in onze ruimtes en schenkt een heldere, gezonde atmosfeer. Daardoor kunnen wij onze weerstandskracht verhogen en ons tegen ziektes wapenen. De arveden wordt ook wel alpenden genoemd en is vooral inheems in Oostenrijk. Arve-denvertrekken zijn daar vanwege hun houtgeur zeer geliefd, want rookgeur blijft in deze ruimtes niet erg hangen.

Gebruik van de etherische olie van Arveden

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudstoffen van arveden zijn monoterpenen, die sterke huidprikkels kunnen geven en in hoge dosering huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarom moet, vooral bij een gevoelige huid, arve-den beslist  in een basisolie, of in een mengsel samen met andere etherische oliŽn opgelost worden (het beste kan lavendel fijn gebruikt worden).

In verkoudheidsmengsels heeft hij zich bewezen, omdat hij slijmoplossend, antiseptisch, ontstekingsremmend en krampstillend op de luchtwegen werkt. Gelijkertijd versterkt hij het immuunsysteem en zodoende de afweerkrachten van het lichaam. Speciaal bij hoest en bronchitis laat hij diep doorademen en verhoogt hij de zuurstofopname. In verkoudheidsmengsels en inhalaties wordt hij spaarzaam gedoseerd: 1 druppel is al genoeg.

Dankzij zijn doorbloedingbevorderende, pijnverminderende en antireumatische eigenschappen is hij behulpzaam bij spierpijn, gespannen spieren en reumatische aandoeningen.

Arveden is een prettige wellnessgeur voor saunabezoeken. Hiervoor doet men 1 tot 2 druppels etherische olie op de opgietlepel. Saunabezoeken zijn bijzonder geschikt om ons te behoeden voor verkoudheidsziektes, omdat ze de immuniteit  versterken.

Psychische werking

Arveden kan de noradrenaline- en dopamineproductie stimuleren. Dat zijn chemische boodschapperstoffen (neurotransmitters). Noradrenaline activeert, stimuleert en prikkelt lichaam en de geest. Een verlaging van de noradrenalinespiegel leidt tot lusteloosheid. Dopamine zet aan tot actie, brengt het geestelijke evenwicht weer in balans en trekt zacht uit psychische dieptepunten.

Bij een sterke psychische belasting, maar ook na een zware ziekte, richt arveden sterk op en we komen weer sneller op de been. De weerstandskracht wordt gesterkt en hij geeft weer levenskracht- en vreugde.

Mensen die vaak moedeloos zijn en degene die het aan zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen ontbreekt, vinden in arveden een sterke helper. Hij sterkt de rug, bevordert het zelfbewustzijn en geeft de kracht en moed om iedere dag opnieuw beter te doorstaan. Volharding in eigen ideeŽn wordt versterkt en de creativiteit gestimuleerd. Het beste helpt hij hier in een mengsel met engelwortelolie. Voor een snelle hulp doet men 1 ŗ 2 druppels arveden op een zakdoek en inhaleert.

Omdat hij ons denkvermogen ondersteunt, is arveden zeer geschikt in een geurlampje, overal daar waar helderheid, frisheid en concentratie verlangd wordt. Vooral aan het bureau, in conferenties en tijdens zittingen laat hij vermoeidheid vervliegen, versterkt en verscherpt ons verstand. In wachtkamers of in behandelruimtes geeft hij eveneens frisheid en desinfecteert de omgevingslucht.

Spirituele werking

Arveden is het zinnebeeld van een ongebroken levenswil, uithoudingsvermogen, kracht en een vrijgevochten geest, die zich niet laat ompraten en nooit onderdanig is. Het is een krachtige beschermolie en een goede ruimtereiniger. Met arveden kan men ruimtes voor meditaties en genezingen reinigen en energetisch opladen.

Hij verdiept de ademhaling, hetgeen bij meditaties erg behulpzaam is. Ook geeft hij het gevoel van eenwording met de wereld en verbindt hij ons sterker met onze eigen existentie. Hij kan ook het contact met plantendeva’s en engelen herstellen.

Overige

De olie van arveden verdrijft alle soorten insecten. Als men wat op een wattenbolletje doet en in de kast legt, houdt het de motten op een afstand.

Aromaolie mengsels tot het welbevinden

Geurlampje

Laat zich goed mengen met coniferen- en citrusoliŽn, engelwortel, litsea, munt, jeneverbes en lemongrass.

Arvegeest

1 druppel arveden (Pinus cembra)
1 druppel jeneverbes (Juniperus communis)
2 druppels engelwortel (Angelica argangelica)
1 druppel eikenmos (Evernia prunastri)

Lichaams- en massageolie

Sprookjesbos

1 druppel arveden (Pinus cembra))
1 druppel geranium (Pelargonium graveolens)
1 druppel lavendel fijn(lavandula angustifolia)
2 druppels scharlei (Salvia sclerea)
1 druppel honingraat 50%
in 50 ml. zoete amandelolie
 
 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Arvedenolie kopen in Satureja-Shop

Zirbelkiefer bio 5 ml                 Arveden bio 5 ml (organic essential oil)
 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]