Satureja.eu
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

 

Het copyright ligt bij Gabriela Stark, www.satureja.eu

KopiŽren en commerciŽel gebruik is niet toegestaan!   
Misbruik wordt gerechtelijk vervolgd. Niet commerciŽel gebruik van deze website (ook gedeelten ervan) is alleen toegestaan met bronvermelding :
Copyright Gabriela Stark, www.satureja.eu
en vertaling, Olga Hulzink-Boshuizen, www.kamille-en-co.nl
en het plaatsen van de link naar de homepage!         

 

Akkermunt - etherische olie en gebruik         (Ackerminze)

Botanische naam
Mentha arvensis
Familie
Labiatae-lipbloemigen
Geurprofiel
Medicinaal, aards met een muntgeur
Noot
Topnoot
Element
Aarde/water

Inhoudsstoffen

55% monoterpenolen (menthol), 25% ketonen, monoterpenen, esters, sesquiterpenen en oxiden

Winningsmetheode

Waterdampdistillatie van het bloeiende kruid

Akkermunt wordt ook wel met Japanse munt aangeduid omdat het hoofdzakelijk in Japan verbouwd wordt. Het is het hoofdbestanddeel van de Japanse geneeskrachtige plantenolie. Het is de muntolie met het hoogste gehalte aan menthol. Het mentholgehalte ligt oorspronkelijk bij de 80 %, maar wordt het meest gereduceerd door mentholonttrekking. Deze mentholonttrekking is een gevolg van het invriezen van de etherische olie. Daarbij kristalliseert de menthol uit en wordt aan de olie onttrokken. Helaas wordt er op het etiket van de etherische olie geen melding van gemaakt hoe hoog het mentholgehalte in het flesje is.

Geurthema

Akkermunt is als een bergbriesje, dat ons bezieling schenkt, verfrist en activeert. Haar scherpe en straffe mentholgeur is geeft een sterk impuls, wanneer wij ons uitgeput, moedeloos zijn of vermoeid voelen. Dan zet hij ons met beide benen op de grond, zet onze reservekrachten in beweging en laat ons geconcentreerd en gemotiveerd onze taken volbrengen. Het is een geen zachte olie en mag daarom ook niet voor langere tijd gebruikt worden. De industrie gebruikt het voor tandpasta’s, in mondverzorgingsproducten en als aroma voor vele naar munt ruikende hygiŽnische- en pharmaceutische producten. Daarbij moet men toch wel opmerken, dat zulke industriŽle producten per gebruik aangepast worden en zich dan in mentholgehalte en geur onderscheiden.

Voorzichtig

Akkermunt mag niet bij kinderen onder de 6 jaar en tijdens de zwangerschap ingezet worden. Door de zijn bloeddrukverhogende werking moeten patiŽnten met een hoge bloeddruk hem eveneens vermijden. Niet geschikt voor baden, omdat het lichaam te veel aan onderkoeling wordt blootgesteld, die maar moeilijk weer ongedaan gemaakt kan worden.

Werking van de etherische olie akkermunt

Lichamelijke werking

De hoofdinhoudsstoffen van akkermunt zijn de monoterpenolen. Er is hier beslist sprake van een uitzondering, door het extreem hoge gehalte aan menthol en een monoterpeenketongehalte van 25%. Het is sterk opmonterend en activerend en wordt altijd maar heel spaarzaam gedoseerd. Men doet niet meer dan 1 druppel akkermunt in een mengsel op 50 ml. basisolie. Voor de huidverzorging is het niet geschikt.

Bij hoofdpijn en migraine is het van alle muntsoorten de meest werkzame. Hier voor wrijft men de slapen en de nek in met een druppel pure en onverdunde akkermuntolie.

In griep- en verkoudheidsperioden laat hij  weer diep doorademen. Vaak wordt hier aanbevolen om 1 druppel vanaf de handrug met de tong op te likken, om weldra weer door te kunnen ademen ! Maar wees voorzichtig! Het kan tot een overgevoeligheidsreactie met ademproblemen lijden. Het is beter om 1 druppel op een zakdoek te doen en daaraan te ruiken.

Dankzij zijn doorbloedingsbevorderende, pijnverminderende en antireumatische eigenschappen is het een hulp bij spierpijn, spierverkrampingen en reumatische aandoeningen.

Aromateurapeutisch gebruik en werkwijze zijn in het Forum-tijdschrift  ‘Muntsoorten” (Nr. 11 ) van Forum  Essenzia na te lezen. De Forum-tijdschriften kunnen via het Forum Essenzia besteld worden.

Emotionele werking

In de hippocampus en de amygdala worden chemische boodschappers (neurotransmitters) gevormd, die geheugenversterkende eigenschappen bezitten. Akkermuntolie kan hier de productie van versterken. Mentale uitputting, geheugen-en concentratieproblemen zijn het gevolg van een geringe produktie. 

Akkermunt is een erg sterk emotioneel stimulerende en activerende etherische olie. Onze allertheid en ons concentratievermogen wordt weer naar belangrijke opgaven geloodst en zo kunnen we doelgericht en erg prestatiegericht werken.

Met name bij nachtelijke arbeid kan het onze concentratie versterken, kan echter eveneens bij langdurig gebruik in het geurlampje of na werk in de avonduren het inslapen verhinderen, zodat we juist niet ontspannen en onze rust kunnen vinden.

Bij mentale uitputting en in moeilijke werk- of levensprocessen kan het ons dusdanig opmonteren, ons uithoudingsvermogen en ons weerstandsvermogen bevorderen. Zo laat het ons in zulke situaties onwankelbaar en moedig voortgaan, waar we anders angstig en moedeloos terugdeinzen zouden.

Spirituele werking

Akkermunt laat ons in moeilijk tijden met onze sterke levenswil en onze ongebroken kracht in verbinding treden. Daarbij kan hij ons zo activeren, dat we onze problemen onverschrokken en moedig tegemoet treden kunnen en we een voorstelling daarvan krijgen zoals het verdergaan kan.
Mengsel voor welbevinden

Aromamengsels voor het welbevinden

Geurlampje

Mengt goed met citrus-, kruiden- en houtoliŽn. Wie weinig kennis heeft van biochemie van etherische oliŽn, kan ze het beste mengen met lavendel, fijn en ceder.

Bergbriesje

1 druppel akkermunt( Mentha arvensis)
1 druppel rodondendron (Rhodondendron anthopogon)
2 druppels palmarosa (Cymbopogon martinii)
1 druppel ceder (cedrus atlantica)

 

ZurŁck zu etherische oliŽn

Alraunelinie

Akkermunt olie kopen in Satureja-Shop

Akkermunt olie bio 5 ml
 

[Satureja.eu] [Etherische oliŽn] [aromarecepte] [Impressum]